על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > מפגעים בסביבה > קרינה

מהי קרינה?

  "יש לי רק עוד דבר קטן להגיד לך..." וכך, הטלפון הסלולארי נשאר צמוד לאוזן לעוד כמה דקות ארוכות, והקרינה – ישר לראש...

מדברים על הקרינה שנפלטת ממכשירים וממתקנים שאנחנו משתמשים בהם כל יום, כמו טלפון סלולארי ומיקרוגל. אבל את הקרינה לא רואים ולרוב גם לא מרגישים, אז מה הבעיה?

מהי קרינה ומהם מקורותיה? כיצד משפיעים הסוגים השונים של הקרינה על הבריאות שלנו? מה אנחנו יכולים לעשות כדי להישמר מפני קרינה מזיקה?


עולם של קרינה
כשאנו שומעים את המילה קרינה, אנו חושבים בדרך כלל על קרינה רדיו-אקטיבית, על כורים גרעיניים ועל פצצות אטום. אבל למעשה מאז ומתמיד נחשף האדם לקרינה. עוד לפני שגילו או המציאו את כל אלה.

רוב הקרינה (כ-82%) שאנו נחשפים אליה, מגיעה ממקורות טבעיים - מהאוויר, מהקרקע, מהמים ומהמזון, ורק חלק קטן ממנה מגיע ממקורות מלאכותיים, מעשה ידי אדם. ואלה הם בעיקר שימושים רפואיים בקרינה, כגון קרני X בצילומי רנטגן. במידה קטנה יותר, אנו חשופים לקרינה ממקורות נוספים, כגון: גלאי עשן, טלוויזיה, טלפונים סלולאריים, כורים גרעיניים ועוד.

אם נכיר את מקורות הקרינה ואת סוגי הקרינה השונים, נוכל ללמוד כיצד להיזהר מהם ואיך להפחית את הסכנה לבריאותנו מן החשיפה לקרינה.

מהי קרינה?
קרינה היא למעשה אנרגיה. אנרגיה זו נעה בצורה של גלים או בצורה של חלקיקים.
ישנם סוגים שונים של קרינה, שהם בעלי אנרגיה שונה.

הספקטרום האלקטרו-מגנטי מתאר את סוגי הקרינה השונים ואת טווח האנרגיה שלהם.


ספקטרום אלקטרו-מגנטי

קרינה מייננת וקרינה לא מייננת
קרינה מיינת היא קרינה בעלת אנרגיה גבוהה שיכולה לשבור קשרים כימיים ולגרום לשינויים בחומר. קרינה כזאת עלולה לגרום לשינויים גם בגופם של היצורים החיים. לדוגמה: קרניX , המשמשות בצילומי רנטגן.

קרינה בעלת אנרגיה נמוכה יותר נקראת קרינה לא מייננת. סכנותיה של קרינה זו פחותות, אך גם לה עלולות להיות השפעות מזיקות על הסביבה ועל היצורים החיים.

דוגמאות לקרינה לא מייננת: קרינה מתנורי מיקרוגל; קרינה מטלפונים סלולאריים; קרינה ממתקני חשמל.

סביבות
על האתר
כלים
שתפו